Siirry suoraan sisältöön

Nivalan Kaukolämpö Oy

Sähkön hinta korkealla torstaina, KAUKO tuottaa paikallista sähköä tarpeeseen

Syksyn päätapahtumia KAUKOlla on voimalaitoksen käynnistäminen ja sähkön tuotannon aloittaminen. Tänä vuonna sähköntuotanto aloitettiin maanantaina 23.9. lämpökuorman ollessa suotuisa. Nyt paikalliset energiakierrot muuntuvat modernissa yhteistuotantolaitoksessa myös energianmuodoista jaloimpaan, sähköön, jota tarvitsemme keskeytyksettä nykyisessä digitalisoituneessa yhteiskunnassa. Tarve yhteistuotannon lisäykseen sähkömarkkinalla on selkeä.

 

Tänään torstaina Suomen aluehinta nousi huomattavan korkeaksi, useamman tunnin aikana noin 200 €/MWh. Sähköenergian hinta on siis näillä tunneilla 20 snt/kWh, ilman veroja ja siirtomaksuja, kun totuttu hinta on noin 4 snt/kWh. Suurin syy hinnan nousuun  on tuulettomuus, tai kääntäen, kohtuuhintaista säätöä ei ole riittävästi tarjolla tuulettomalle päivälle. Säädöstä ja eri tuotantomuotojen kyvystä on tietoa Sähkövoiman tehotarve Suomessa 2019  artikkelissa.

 

KAUKO reagoi tilanteeseen maksimoimalla sähköntuotantonsa, eli tekemällä vuorokausisäätöä. Yhteistuotantolaitoksen säätösähkö ei ole yhtä edullista tuottaa kuin optimoidulla “vuosituotantokartalla” ajaminen, mutta toimenpiteillä voidaan rajoittaa kuluttajahinnan nousua kestämättömäksi. Onnistuimme aamupäivän aikana kaksinkertaistamaan sähkön tuotannon ja teemme oman osuutemme turvataksemme kohtuullista kuluttajahintaa. Suomen mittakaavassa tarvitsemme kuitenkin edelleen lisää KAUKOn tapaan säätäviä tuottajia vaihtuvien tuotantomuotojen rinnalle.

 

Säätäminen tuottaa hyvää,
Hannu Petäistö
Nivalan Kaukolämpö Oy