Siirry suoraan sisältöön

Nivalan Kaukolämpö Oy

Kovat pakkaset lisäsivät lämmön käyttöä runsaasti

Kaukon tilastoissa avautui uusi kymmentuhat tammikuun kulutuksen myötä, kun kaukolämpöverkosta käytetty lämpö ylsi 10 145 MWh tasoon. Edellisen vuoden lämmön käyttö vastaavalla ajankohdalla oli 7 115 MWh, eli asiakkaidemme kulutus kasvoi 43 %:a.

 

Pakkasjakso ajoittui alkuvuoteen, jolloin koulut sekä osa teollisuutta oli vielä lomalla. Kiinteistöissä, joissa sisälämpötilalla joustettiin lomaperusteisesti säästettiin huomattavasti. Nyrkkisääntö,  jonka mukaan yhden asteen sisälämpötilan pudotus vastaa 5 % energiansäästöä, toimii hyvin – 30 C säässä. Myös ilmanvaihdon oikeasuhtainen toiminta on olennaisessa roolissa, koska ilmanvaihdon osuus lämmityskäytöstä on keskimäärin 40 %. Näin ollen tyhjien kiinteistöjen ilmanvaihdon puolittaminen pudottaa lämmönkäyttöä 20 %, jne.

 

Liike-, palvelu-, ja asuinkiinteistöjen välttämättömän kulutuksen osuus kasvusta puolestaan oli merkittävä. Osassa kiinteistöjä kulutuksen kasvu oli äärimmäinen ja lämmitystarpeen jyrkkä ulkolämpötilakäyrä voi kieliä esim. kiinteistön isommasta lämpövuodosta. Toisaalta myös täydentävien lämmitysmuotojen, kuten takkojen, käytöllä kulutusta oli pystytty hillitsemään suuressa osassa kiinteistöjä.

 

Pakkaset palasivat ja Kauko tuottaa lämpöä asiakkaiden tarpeisiin juuri sen verran kuin kiinteistöt käyttävät. Kauko haluaa muistuttaa asiakkaitaan tarkkailemaan kovalla pakkasella kiinteistöissä sekä jäätymisherkkiä paikkoja että välttämään turhaa lämmön käyttöä.  Näillä näkymin myös helmikuussa lämmön käyttö lähestyy ennätyskorkeita lukemia.

 

 

Kauko tuottaa puhdasta lämpöä,

Hannu Petäistö

Nivalan Kaukolämpö Oy