Siirry suoraan sisältöön

Nivalan Kaukolämpö Oy

Kauko tuottaa nyt lämpöä ja sähköä

Sään kylmetessä lämmityskausi alkaa pikku hiljaa myös Nivalassa. Lämmön tarve on tällä hetkellä noin 5 MW ja Kauko käynnisti voimalaitoksen vastatakseen kasvaneeseen lämmön tarpeeseen ja aloitti samalla myös sähkön tuotannon.

 

Voimalaitoksen käynnistäminen on monimutkainen fysikaalinen ja kemiallinen prosessi, joka aloitettiin jo edellisellä viikolla laitehuoltojen valmistuttua.

 

Nyrkkisäännön mukaan rauta laajenee millin metrille sataa astetta kohti. Tulipesän lämmitys 850 asteen lämpötilaan tarkoittaa lähes sentin lämpölaajentumista metrille rautaa. Höyryputkisto lämmitetään 500 C lämpötilaan, joka tarkoittaa noin 30 m päähöyryputkelle jopa 15 senttimetrin lämpöliikettä. Samaan aikaan putkiston paine kohotetaan 60 bar paineeseen, vertailuna auton renkaassa painetta on noin 3 bar. Lämmitykset ja ilmaukset on tehtävä huolellisesti prosessin ehdoilla.

 

Välittömästi aloitetaan myös höyryn puhdistus ultrapuhtaalla vedellä. Kesän aikainen typpisäilöntä, ylläpitolämmitys sekä ilmankuivaimet ovat olennainen osa tämän kemiallisen prosessin onnistumista. Lisävedestä, syöttövedestä, lauhteesta, kylläisestä höyrystä sekä tulistetusta tuorehöyrystä tarkkaillaan mm. pH-arvoa, johtokykyä, kationivaihdettua johtokykyä, rautapitoisuutta, silikaattipitoisuutta sekä natriumpitoisuutta. Ulospuhallusta sekä höyryn puhtauden säätöä tehdään jatkuvasti. Puhdistuksen jälkeen tarkastetaan tuorehöyrykriteerit sähköä tuottavalle turbiinille ja höyry voidaan valjastaa lämmön tuotannon rinnalla myös sähkön tuotantoon.

 

Tähän kaikkeen aikaa kuluu noin viikko ja torstai iltana juuri ennen puolta yötä Kauko aloitti sähkön tuotannon. Tuotamme oman käytön lisäksi sähköä myytäväksi sähköpörssiin. Kotimaiset energialähteet ja omavarainen sähkön tuotanto ovat olennainen osa turvallista ja vakaata energian tuotantoa.

 

Sähkön määrä kasvaa syksyn lämpökuorman mukana. Miminiteholla suurin osa sähköstä menee vielä omaan käyttöön, mutta huipputehoilla myynti kasvaa noin 4 MW suuruiseksi. Voit seurata tuotantoa osoitteessa www.kauko.eu/tuotantolive/

 

 

Kaukossa on kaksi puolta, Heat & Power,

Hannu Petäistö

Nivalan Kaukolämpö Oy